23 мар.

5 архитектурни резервата,които да посетите

5 архитектурни резервата,които да посетите

5 архитектурни резервата,които да посетите

5 архитектурни резервата,които да посетите

5 архитектурни резервата,които да посетите.

Зимата не е най-активният сезон за пътуване, но това не означава, че не трябва да оползотворите почивните дни, посещавайки едни от най-красивите места в България. Селата и градчетата архитектурни резервати у нас носят уникален дух, а през зимата, особено ако тя е снежна, са невероятно красиви. Предлагаме ви 5 такива дестинации, от които със сигурност ще останете очаровани.

1.Копривщица е град в Западна България, Софийска област. Копривщица се намира на 12 км от Подбалканския път и на 24 км от Пирдоп. В града се помещава Архитектурно-исторически резерват без почивен ден. В градчето могат да се видят много къщи-музеи, архитектурни и исторически забележителности, стари възрожденски къщи, чешми и природни забележителности. И е дестинация,която не трябва да се пропуска от никой българин !

2.Широка лъка е село в Южна България. Намира се в община Смолян, на 16 км от Пампорово и на 22 км от Девин. Обявено е за архитектурен и фолклорен резерват. Широка лъка е известна със своите автентични родопски къщи, като Згуровската, Учиковската и Григоровската къщи. Широка Лъка е от селата, в които се е родила и се развива родопската песен. Много от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор са родени тук. Доказателство за това е създаденото през 1972 г. Средно музикално училище за народни песни и инструменти.
3.Трявна е град в област Габрово, Централна Северна България. Намира се на 20 км източно от град Габрово. Сред шедьоврите на тревненското архитектурно наследство са къщите, градени от Димитър Сергюв. Калинчевата къща (1830), Добревата (1834), Сергевата (1841), Райковата (1846), Киревата (1851), са сред архитектурните творения на прочутия тревненски строител. Най-типичните и хубави образци на тревненската къща са Калинчевата и Райковата (паметник на културата с национално значение). В центъра на Трявна се намира единствения запазен днес възрожденски площад в България, с прилежащите му наоколо сгради. Най-представителната сграда на площада с часовниковата кула е Тревненското школо. Забележителни като композиции са и двете църкви на града.

4.Боженци се намира в средна Стара планина, на изток от Габрово, непосредствено след Шипченския проход. Селото е на 8 км от Трябва и на 15 км от Габрово. Село Боженците е обявено за архитектурно-исторически резерват през 1964 г. По тази причина в него е запазена архитектурата от Възраждането, като съществува забрана за изграждането на сгради, които не са в запазения стил на селото. Резерватът се посещава от повече от 25 000 души годишно. За националните празници в резервата се правят възстановки на традиционни обичаи – мартеници, лазаруване, коледуване.

Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина. То се намира в община Котел, Област Сливен. Всяка година Жеравна се посещава от около 20 хиляди туристи. Жеравна е световен архитектурен паметник. До ден днешен са запазени близо 200 къщи със статут на паметници на културата, всяка от тях е на възраст от 150 до 300 години.

5 архитектурни резервата,които да посетите.5 архитектурни резервата,които да посетите.5 архитектурни резервата,които да посетите.5 архитектурни резервата,които да посетите.